Feszültség optimalizálás

Magyarországon a névleges hálózati feszültség 230V. 230v.gif
Az áramszolgáltatói szabvány szerint a +/-10%-os differencia számít elfogadhatónak, a hazai villamos áramszolgáltatók feszültségérték tartománya 207 és 253V között tekinthető szabványosnak.

A 220 voltról 230-ra történő átállás célja a szabványosság volt, ám a korszerűtlen hálózat miatt a végeredmény gyakorta az elektromos fogyasztók „túltáplálása” lett. A régi rendszerhez készült elektromos berendezések látszólag ugyanúgy működnek 230 V-tal, a valóságban azonban a villamos fogyasztók döntő hányada csak „elszenvedi” ezt a magasabb hálózati feszültség értéket.

Az ipari fogyasztók meghatározó többsége több energiát fogyaszt, mint amire szüksége lenne.

A megtérülési számítások gyakran hoznak olyan eredményt, hogy a feszültségoptimalizáló berendezés beépítése igen gyors megtérülést mutat, mivel a berendezés a szükséges szintre optimalizálja a fogyasztókhoz érkező hálózati feszültséget és csökkenti a meddő energiafogyasztást.
A készülék beépítésének a lehetősége előzetes feszültségméréssel eldönthető. Ha a napközben mért hálózati feszültség értéke meghaladja a névleges 230 V-ot, valószínűleg érdemes egy adatrögzítős műszerrel minimum 72 órás méréssorozatot végezni. A műszerek rögzítik a különböző feszültségértékek előfordulásának gyakoriságát is, amely alapján lehetséges egy energiamegtakarítási prognózist készíteni.
Egy olyan fogyasztási ponton, ahol a hálózati feszültség 240 és 250 V között változik, vagyis ahol az átlag érték 245 V - a mérés egy nyíregyházi hipermarketben
készült 2009-ben - a feszültségoptimalizáló berendezés 10%-ra való állításával az új fogyasztó oldali feszültségek 216–225 V közötti tartományba kerülnek.
A várható megtakarítás 15-20% között lesz (7-10 millió Ft/év!).
A legmagasabb megtakarítást villamos motoroknál tapasztalhatjuk, amelyek meghajtják a hőszivattyúk és folyadékhűtők kompresszorait, hűtőberendezések aggregát csoportjait.

A feszültségoptimalizáló berendezések jelenleg az ipari felhasználáshoz szükséges méretekben kerülnek forgalomba, így beépítésüket elsősorban az ipari méretű energiafogyasztók részére javasoljuk, mivel a folyamatos kihasználtság miatt itt a legmagasabb a megtakarítás mértéke.
Magyarországon a névleges hálózati feszültség 230V. Az áramszolgáltatói szabvány szerint a +/-10%-os differencia számít elfogadhatónak, a hazai villamos áramszolgáltatók feszültségérték tartománya 207 és 253V között tekinthető szabványosnak.

kompresszor_edit_small.jpgAz ipari energiaoptimalizálásban 2008 óta szerzett üzemeltetési tapasztalataink azt mutatják, hogy ezen a területen jelentős megtakarításokat lehet elérni.

A megtérülési számítások gyakran hoznak olyan eredményt, hogy a feszültségoptimalizáló berendezés beépítése igen gyors megtérülést mutat, mivel a berendezés a szükséges szintre optimalizálja a fogyasztókhoz érkező hálózati feszültséget és csökkenti a meddő energiafogyasztást.


REFERENCIÁINK

  • INTERSPAR Nyíregyháza
  • INTERSPAR Veszprém
  • INTERSPAR Szolnok
  • INTERSPAR Budapest, Sibrik Miklós út
spar_sibrik_kulso_small.jpg